Kinderwenssteun

Dat een kinderwens voor frustratie, eenzaamheid, onzekerheid, verdriet en jaloezie kan zorgen is geen nieuws voor iemand waarbij het niet lukt om (blijvend) zwanger te worden. En dan is er nog de maandelijkse psychische stuiterbal van hoop bij een nieuwe kans rond de ovulatie of in het geval van een fertiliteitstraject de punctie/terugplaatsing, naar teleurstelling bij een negatieve zwangerschapstest en menstruatie. Elke maand weer, soms jaar in, jaar uit. Kortom, een zware belasting voor de geest. Minds Matter is het onderwerp van de week van de vruchtbaarheid die morgen, 6 november, begint. Wat kan je doen om jezelf psychisch te ondersteunen?

De hoofdpersoon van jouw leven ben jij

Als de focus sterk op de kinderwens ligt en die wens nog niet in vervulling gaat, zorgt dat voor een ongelukkig gevoel. In mijn praktijk spreek ik vrouwen die keuzes en dromen uitstellen of opzij zetten met het oog op het in vervulling gaan van hun kinderwens. Ik herken dit. In de periode dat ik met mijn kinderwens bezig was, en het blijvend zwanger zijn uitbleef door herhaalde miskramen, verloor ik mijzelf een beetje. Ik vergat bijna dat ik de hoofdpersoon ben van mijn leven.

Onthoud dat jij het belangrijkst bent in jouw leven. Ga doen waar jij blij van wordt. Waar word jij blij van? Waar krijg jij energie van? Als je het antwoord op deze vraag even niet weet, denk dan eens aan de tijd voor je kinderwens. Wat deed je toen graag? Of eerder in je leven, als kind?

Al je emoties mogen er zijn

Dat etentje waar je vriendinnen het alleen maar hebben over hun kinderen of zwangerschap, een babyshower waar je eigenlijk niet heen wilt, een zwangerschapsaankondiging, een zwangere vriendin, collega of familielid. Het zijn allemaal confrontaties die emoties oproepen. Naast blijdschap voor de ander geeft het soms ook gevoelens van jaloezie en verdriet.

Voel je je vervelend als je verdrietig of jaloers bent? Zoom dan eens uit en kijk nogmaals naar de situatie. Als je jezelf in deze situatie vervangt door een vriendin, hoe zou je dan op haar reageren als ze bij je komt met haar verhaal? Zou je tegen haar zeggen dat ze niet mag huilen? Mag zij geen verdriet of jaloezie voelen, terwijl ze ook zo graag een kindje wilt? En als je reactie warm en liefdevol is naar je vriendin, waarom dan niet naar jezelf?

Het kan opluchten om over je emoties te praten. Met een (relatie)therapeut, vrienden, familie of op (besloten)forums. Je kan een mooi boekje kopen voor jezelf waar je alles vrijuit schrijft. Al je ervaringen, gevoelens en uitdagingen. Ook de mooie dingen, schrijf bijvoorbeeld eens op wat je allemaal al hebt gedaan of overwonnen.

Kinderwens affirmaties

Je gedachten zijn heel krachtig. Als jij een positieve of negatieve gedachte hebt, heeft dat effect op je lichaam en geest. Bij een nog onvervulde kinderwens zijn gedachtes als ‘ik zal wel weer ongesteld worden’, ‘ik word vast nooit zwanger’ vaak voorkomend. Voel je de zwaarte al?

Positieve affirmaties zoals ‘Ik ben in staat om een kindje op de wereld te zetten’ en ‘Ik ben dankbaar voor mijn lichaam’ kunnen een positieve gedachtegang en vertrouwen stimuleren door ze vaak te herhalen. De Kinderwens gedachtekrachtkaarten zijn specifiek gericht op de kinderwens.

Ontspanning

Als je ontspannen bent, doet dat niet alleen je lichaam goed. Je kan hierdoor ook beter met je emoties omgaan. Een paar minuten een ademhalingsoefening doen, heeft al effect. Ga vaker de natuur in. Het blijkt uit onderzoek dat 5 minuten naar de natuur kijken je al helpt om negatieve emoties beter te verwerken. Een massage is ook een fijne vorm van ontspanning. Daarnaast geeft het een gevoel van veiligheid. Ben je al bekend met fertiliteitsmassage? Een fertiliteitsmassage is een ontspannen baarmoedermassage, die onder andere de doorbloeding stimuleert. Door een fertiliteitsmassage en het daarbijbehorende Rebozo verpakkingsritueel (met Mexicaanse doeken) kom je op een liefdevolle wijze in contact met je lichaam, wat extra fijn is als je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent of als je veel onderzoeken of fertiliteitsbehandelingen ondergaat.

Ondersteun jezelf

Een kinderwens hoeft geen rozengeur en maneschijn te zijn. Het kan psychisch nogal wat van je vragen. Wees lief voor jezelf, doe waar je blij van wordt, laat je emoties er zijn, wees je bewust van je gedachten en zorg voor ontspanning. Op deze manier geef je jezelf steun in dit proces.

Scroll naar boven