Ik werd snel zwanger, maar het ging ook snel (weer) mis

Vrij kort na onze eerste miskraam begin januari wilden mijn vriend en ik weer ons best doen om een kindje te krijgen. We wilden het allebei heel graag. Een half jaar later, op 10 juni, had ik weer een vroege positieve zwangerschapstest in handen. Voor de zekerheid testte ik na een paar dagen ook nog met een normale test. Mijn vriend en ik waren helemaal blij. We waren positief, al maakte de eerdere ervaring van de miskraam/missed abortion het onzekerder. 

Er is al zoveel emotie de eerste dagen/weken. Samen over de toekomst fantaseren, er veel over praten met elkaar, het idee dat er iets in je groeit, het nieuws met iedereen willen delen. Wij vertelden het ook al aan onze familie. Mijn zus, die er bij de eerste miskraam bij was, was zo geraakt en blij voor ons dat ze moest huilen.

Alarmbellen

Precies een week na de positieve vroege test verloor ik een beetje bloed. Alarmbellen (en eigenlijk voelde ik meteen dat het niet goed was), maar mijn zwager vertelde ons dat het niet hoefde te wijzen op problemen. Mijn vriend en ik grepen dit sprankje hoop met beide handen aan. Ik nam contact op met de verloskundige, die de kans groot achtte dat het mis was en aangaf dat we alleen maar konden afwachten. Mijn gevoel werd bevestigd toen het bloeden bleef, later ook toenam en mijn borsten minder gevoelig werden.

Voor de zekerheid kreeg ik op 3 juli nog een echo om te kijken of het ‘schoon’ was. Een week na mijn bloedingen had ik al een negatieve zwangerschapstest en ik wist dat mijn lichaam het goed had opgeruimd. Bij de controle was de echo inderdaad schoon.

Het kwam vanzelf

In vergelijking met onze eerste miskraam viel deze miskraam ontzettend mee. We hoefden niet weken te wachten tot de miskraam op gang kwam, het kwam vanzelf. Er was geen medicatie nodig. Het was zo pril dat het fysiek leek op een ongesteldheid met stolsels. Weinig mensen wisten ervan. Ik vond dit prettig, omdat we daardoor niet veel mensen op de hoogte hoefden te brengen dat het mis was. Ik ben na deze miskraam meteen de volgende dag weer gaan werken.

Gelukkig word je snel zwanger

Ik heb vaak de opmerking gekregen ‘Gelukkig word je snel zwanger’. Eerlijk gezegd ging ik er in het begin vaak niet tegenin als ik deze opmerking kreeg. Ik lachte dan of ik zei dat de ander gelijk had omdat ik mij dan sterker wilde voordoen dan ik mij voelde. Het is ook goed bedoeld. Maar vrouwen krijgen deze opmerking vaak na een miskraam en het wordt voornamelijk als erg kwetsend ervaren. Je kan namelijk snel zwanger worden en heel blij zijn dat je zwanger zijn hebt gevoeld, maar als die zwangerschap niet wordt voltooid (en misschien de daaropvolgende zwangerschappen ook niet) dan biedt het feit dat je snel zwanger wordt geen troost en daarnaast is iemand na een miskraam meestal nog in rouw.

Ondanks dat het fysiek meeviel voor mij en dat we maar kort wisten dat ik zwanger was, was het voor ons een grote teleurstelling en verdrietig toen het mis ging. Ook na het maar een week te weten.

Wij stonden er nog positief in, maar het maakte ons wel onzekerder over de toekomst.

Scroll naar boven